top of page

GLASBEWERKING, HOE GAAT HET IN ZIJN WERK?


Gekleurd glas bewerken Wommelgem

Glas als veelzijdig materiaal

Glas is een door iedereen gekend materiaal dat door te bewerken voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt, of het nu gaat om vensters voor uw woning of glas voor decoratieve objecten zoals vazen of beeldjes. Maar hoe wordt glas nu bewerkt?

Wat is glas en hoe wordt het bewerkt? Glas is een zeer oud materiaal dat al eeuwen wordt gebruikt in verschillende toepassingen. Tegenwoordig denken we bij glas vaak aan iets waaruit we kunnen drinken of aan vensters, maar de mogelijkheden zijn erg uiteenlopend. Denk maar aan brillen, lampen of het scherm van uw computer of televisie. Glas wordt gemaakt van de grondstof kwarts. In de praktijk vinden we dit terug in bijvoorbeeld zand. Het zand wordt gemengd met kalk en soda en wordt daarna verhit met extreem hoge temperaturen. Dat zorgt ervoor dat het mengsel vloeibaar wordt en het mogelijk is om te bewerken. Het mengsel wordt eens afgekoeld hard en daardoor ontstaat wat wij tegenwoordig glas noemen. Het bewerken van glas gebeurt tijdens de afkoelingsfase, wanneer het mengsel in een staat tussen vloeibaar en hard verkeert. Gedurende dat proces kan het glas worden geblazen of gegoten.

Wat is glasfusing? Wanneer u leert over glasbewerking, dan komt ook wel eens de term glasfusing voor. Dat is een techniek die in de glaskunst wordt gebruikt. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een oven die ervoor zorgt dat het glas terug semi-vloeibaar wordt en dus ook terug bewerkt kan worden. Deze techniek met gesmolten glas wordt voornamelijk gebruikt voor het samensmelten van meerdere stukken glas tot één geheel. Op die manier kunt u bijvoorbeeld ook stukken glas met een verschillende kleur tot één voorwerp samensmelten.

De Tifanny koperfolietechniek Een andere techniek is de koperfolie Tifanny. Met deze techniek is het mogelijk om aan glasbewerking te doen waarbij verschillende onderdelen in glas aan elkaar worden gesmolten. In tegenstelling tot glasfusing gebeurt dat met behulp van tin en koperfolie, wat het mogelijk maakt om bepaalde patronen erg fijn uit te werken.

Meer weten omtrent glasbewerking? Vraag info bij Antwerp Artistic Glass in Wommelgem.

Comments


Schrijf een reactie

Bedankt voor uw bericht!

bottom of page