top of page

ALLES WAT U MOET WETEN OVER JUGENDSTIL GLAS-IN-LOOD


Glas in lood woning Antwerp Artistic Glass Wommelgem

Uw woning in de stijl van weleer

Breng een vleugje stijl van de jaren rond 1900 in uw woning met jugendstil glas-in-lood ramen. Ontdek hier alles wat u moet weten over jugendstil.

Wat is jugendstil? Jugendstil is de Duitse term voor een stijl die rond het einde van de negentiende eeuw is ontstaan als uitvloeisel van de Franse en Belgische art nouveau. Het benadrukt een verandering van stijl en een reactie op de moderne realiteit van de industrie. Het staat ook bekend als art nouveau.


De jugendstil evolueerde in twee fasen: een fase van vóór 1900 die werd gedomineerd door bloemmotieven, zelf geworteld in Engelse art nouveau en Japanse kunst (met name ukiyo-e prints) en een fase na 1900, gekenmerkt door een neiging tot abstracte kunst in de stijl van de Belgische architect en ontwerper Henry van de Velde.


Wat zijn de kenmerken van jugendstil? Kenmerkende uiterlijke kenmerken zijn decoratief golvende lijnen, bloemversieringen die de natuur stileren en symbolische associaties. Het omvat tal van asymmetrische en organische vormen waardoor het een dromerig karakter heeft. De jugendstil was dan ook een ontplooiing van de artistieke vrijheid.Wat is het verschil tussen art deco en jugendstil?

Jugendstil wordt ook wel art nouveau genoemd. De jugendstil was er eerst en stond zoals hierboven uitgelegd meer bekend als een organische stijl met asymmetrische vormen. Art deco daarentegen kan het best worden omschreven als eerder gepolijst en omarmde de invloed van de industriële revolutie. Daarom zijn de vormen hier eerder symmetrisch. Art deco bevat vaak ook meer kleuren en heeft meer rechte lijnen. Art nouveau is dus sierlijker terwijl art deco iets soberder oogt.Kenmerken van jugendstil of art nouveau in glas-in-lood

Als we gaan kijken naar glas-in-lood ramen in jugendstil, dan valt vooral op dat deze vaak de bloemmotieven overnemen die zo typerend zijn voor de stijl. Ook dieren en mensen komen vaak aan bod, waardoor het eerlijk is om te stellen dat de natuur een inspiratie was. Hiervoor wordt vaak gebruikgemaakt van geometrische figuren.


Wilt u meer weten over glas-in-loodramen in jugendstil? Neem dan contact op met AAG in Wommelgem.

Hozzászólások


Schrijf een reactie

Bedankt voor uw bericht!

bottom of page